Historia

Pressbyråns historia är en berättelse om ett Sverige i förvandling. I över ett sekel har företaget drivit den tekniska utvecklingen och hela samhället framåt. Här är 14 milstolpar om allt från tågbud och pinnglass, till söndagsöppet och inrikesflyg.

1899: Svenska Telegrambyrån får ensamrätt på att sälja tidningar vid landets samtliga tågstationer. På så sätt löser man de växande problemen med fusk och konflikter mellan försäljarna och utgivarna.

1903: Mitt på Hamnplan i centrala Helsingborg öppnas verksamhetens första tidningskiosk. Samtidigt ökar läskunnigheten snabbt i landet och många nya tidningstitlar startas. Nu blir tidningen en tillgång för alla.

1906: 59 tidningsutgivare går ihop och bildar det nya företaget Svenska Pressbyrån. Tidningar distribueras fortfarande med cykel eller droska, men snart bygger Pressbyrån upp en egen bilpark.

1908: En klassisk tidningskiosk på Gävle central. I takt med
att järnvägsnätet byggs ut över hela landet blir vänthallarna en allt viktigare mötesplats. Här tar försäljningen av lösnummer fart på allvar.

1910: Handeln vid tågstationerna kompletteras med unga pojkar i kupéerna som säljer tidningar från stora väskor på magen. De kallas för tågbud och är som mest över 600 stycken.

1916: En kiosk vid Hornstull i Stockholm provar att även sälja lite tobak och choklad vid sidan av tidningarna. Snart följer fler kiosker deras exempel och utbudet på Pressbyrån breddas rejält.

1918: Äntligen fred i Europa! Detta ger Pressbyrån möjlighet att importera modemagasin och andra tidskrifter. Nu får man också tillstånd att sätta upp reklamaffischer utanför sina kiosker, vilket genast ger effekt.

1932: Det första tidningståget rullar ut från Stockholms central. Numren räknas, buntas och packas under resans gång, för att sedan lämnas av på ort efter ort. En världsunik lösning. Nu startar Pressbyrån även en egen vykortsfabrik i Röda Bergen.

1935: Succén med tidningståget väcker nya storslagna visioner. Pressbyrån bryter återigen ny mark genom att tillverka Sveriges första pinnglass. Glassen får namnet Alaska och säljer som smör.

1950: Tidningar börjar delas ut med flyg. Pressbyrån lastar sina plan fulla och dumpar dem på åkrar landet runt. En påhittig pilot kläcker nu idén att fylla det tomma planet med passagerare på hemresan. Det svenska inrikesflyget är fött.

1959: Kioskerna blir bara fler och fler. När Ingemar ”Ingo” Johansson vinner på knock den 26 juni sätts ett svårslaget rekord. Bildtidningen SE säljer närmare en miljon exemplar på bara en vecka.

1968: Hittills har det varit lag på att affärer ska ha söndagsstängt. Men Pressbyrån gör nu ett försök med öppethållande hela veckan. Initiativet blir så uppskattat att den så kallade ”Affärstidslagen” slutligen slopas helt 1972.

1976: Pressbyrån börjar nu förvandlas från enkla kiosker till moderna butiker. Det ger ett lyft för svensk journalistik. Den 20 juni säljs Expressen i 958 000 exemplar, den största dagstidningsupplagan i Sveriges historia. Omslaget visar förstås kungabröllopet med den legendariska rubriken ”Kyssen”.

2015: I dag är Pressbyrån en rikstäckande kedja med drygt 300 butiker. Varje dag besöks de av cirka 300 000 kunder. Här säljs allt från kaffe och lunchmat, till böcker och digitala tjänster. Och här finns fortfarande Nordens största tidningsutbud med över 2500 titlar på 15 olika språk.

Pressbyråns museum
Välkommen att boka in ett besök i Pressbyråns museum; en utflykt i tid och rum med bästa vännen, föreningen, skolklassen eller med någon som vill uppleva något alldeles unikt. Besöksadressen är Strandbergsgatan 61, Stockholm. Museet är öppet på onsdagsförmiddagar. Förhandsboka på onsdagsförmiddagar telefon 08-58749191. Telefonkontakt övriga vardagar; välkommen att ringa direkt till Folke Lundberg 070-6623801 eller Hans Hallqvist 076-8066747. De står också till förfogande om du önskar mer information om Pressbyråns historia.

pb-museet-960x640px